Η αλλεργική δερματίτιδα από τους ψύλλους είναι η κύρια αιτία του κνησμού στον σκύλο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε μια αλλεργική αντίδραση το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά και παράγει αντισώματα σε μια ουσία που κανονικά θα έπρεπε να μπορεί να ανεχθεί. Οι ενήλικοι ψύλλοι απαιτούν ένα γεύμα αίματος προκειμένου να αναπαραχθούν Έτσι λοιπόν δεν παραμένουν στο σκύλο παρά την ώρα της σίτισης. Όταν τρέφονται, εγχέουν μια μικρή ποσότητα σιέλου στο δέρμα και οι πρωτεΐνες που υπάρχουν σε αυτό είναι η αιτία της αντίδρασης του δέρματος και της ακολουθουμένης φαγούρας.Ένα και μόνο τσίμπημα είναι αρκετό σε ένα ευαίσθητο ζώο να προκαλέσει φαγούρα για μέρες. Έτσι λοιπόν δεν είναι ανάγκη να είναι για παράδειγμα γεμάτος με ψύλλους.Έχει παρατηρηθεί ότι μερικές φυλές σκύλων είναι πιο ευάλωτες στο πρόβλημα από άλλες .
Τα κλινικά σημεία, ότι ο σκύλος πάσχει είναι ο κνησμός, η απώλεια τριχώματος πίσω στη βάση της ουράς και κάτω από τα πίσω πόδια.
Θεραπεία: δεδομένου ότι το σάλιο του ψύλλου προκαλεί αλλεργική αντίδραση είναι σημαντικό να αποτρέψουμε την έφοδο των ψύλλων στο σκύλο μας. Ακόμη και αν δεν έχετε δει ψύλλους είναι σημαντικό να τηρείτε αυστηρή θεραπεία για την καταπολέμησή τους και να ελέγχετε τον περιβάλλοντα χώρο του σκύλου. Απευαισθητοποίηση σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί. Η επιτυχία της μεθόδου αφορά το ήμισυ περίπου των περιπτώσεων πού εφαρμόζεται.Τα στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, συνδυασμός στεροειδών με αντιισταμινικά ή και με ωμέγα λιπαρά είναι η ιδανική αγωγή για πολλούς ασθενείς. Αν ο σκύλος αναπτύξει μια δευτεροβάθμια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος λόγω του ξυσίματος, τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι αναγκαία.
ΠΕΤΡΟΣ Σ. ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
|