ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΚΤΙΚΩΝ ΑΔΕΝΩΝ |
Τι είναι οι πρωκτικοί αδένες ή σάκοι ;Οι πρωκτικοί αδένες είναι δυο μικροί σάκοι που βρίσκονται στο πλάι του πρωκτού και στις δύο πλευρές περίπου στη θέση της ώρας 4 και 8,παράγουν δε μια ιδιαίτερα αποκρουστική μυρωδιά . Ο κάθε σάκος συνδέεται με τον έξω χώρο με ένα μικρό αγωγό που εγχέει το έκκριμα του ακριβώς στα όρια του πρωκτού.
Ποια είναι η λειτουργία τους ;
Η έκκριση αυτή λειτουργεί ως εδαφικός δείκτης είναι κατά κάποιο τρόπο το επισκεπτήριο ενός σκύλου .Οι σάκοι αυτοί υπάρχουν και στα αρσενικά και τα θηλυκά σκυλιά. Η η πίεση στη περιοχή επιφέρει την έκκριση πάνω στα περιττώματα.(Για το λόγο αυτό τα σκυλιά ενδιαφέρονται να μυρίζουν τα περιττώματα ενός άλλου σκύλου). Είναι φυσιολογικό για τα σκυλιά να απελευθερώνουν μια μικρή ποσότητα εκκρίματος του πρωκτικού αδένα ιδιαίτερα όταν είναι φοβισμένα. Μερικά ζώα φαίνεται ότι έχουν αδυναμία να ελέγξουν τους αδένες τους ώστε μικρές ποσότητες να εγχέονται ακόμη και σε ηρεμία με αποτέλεσμα μια δυσάρεστη μυρωδιά να υπάρχει στο χώρο τους. Η φλεγμονή των πρωκτικών αδένων είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στον σκύλο. Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε φλεγμονή των αγωγών. Το έκκριμα των αδένων υφίσταται πύκνωση οι σάκοι διαστέλλονται και φλεγμαίνουν, έτσι η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επώδυνη και δυσκολεύεται πολύ η αφόδευση .Το έκκριμα των αδένων αποτελεί ιδανικό υπόστρωμα για να αναπτυχτούν μικρόβια με επακόλουθο τη δημιουργία αποστήματος .Το απόστημα θα εμφανιστεί ως μια επώδυνη ερυθρά διόγκωση στη μια ή και τις δύο πλευρές του πρωκτού. Πολλές φορές όταν ασκηθεί πίεση ελευθερώνεται μια ποσότητα πρασινοκίτρινου ή αιματηρού πυώδους εκκρίματος. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία η λοίμωξη θα εξαπλωθεί γρήγορα και ίσως προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον πρωκτό και το ορθό.
Πως εμφανίζεται το πρόβλημα;
Το πρώτο σημάδι είναι να σέρνει ο σκύλος το πίσω μέρος του σώματος του στο έδαφος. Μπορεί να παρατηρήσετε να γλύφει ιδιαίτερα υπερβολικά και να δαγκώνει τη βάση της ουράς και όχι την πρωκτική περιοχή. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σκυλιά ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη φυλή. Σε περίπτωση που υποπτεύεσθε την ύπαρξη του προβλήματος ενημερώστε τον κτηνίατρο. Η θεραπεία αρχικά μπορεί να είναι εξαιρετικά απλή όπως μόνο το άδειασμα των σάκων. Αν η προσβολή του αδένα είναι σοβαρότερη ή αν υπάρχει μόλυνση είναι αναγκαίο να καθαρισθεί ο αδένας και να απομακρυνθεί το στερεοποιημένο υλικό που περιέχει, ταυτόχρονα η χορήγηση αντιβιοτικών ή και το γέμισμα των αδένων με αντιμικροβιακούς παράγοντες επιβάλλεται. Τέλος σε σοβαρά προχωρημένες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη.
ΠΕΤΡΟΣ Σ. ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
|