Γαστρίτιδα ορίζεται ως φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου. Γαστρίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, και αυτό μπορεί να σχετίζεται με τις συνθήκες και τη διάρκεια.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρίτιδας; Τα πιο κοινά κλινικά συμπτώματα που συνδέονται με την οξεία γαστρίτιδα είναι εμετός και μειωμένη όρεξη (ανορεξία). ʼλλα κλινικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αφυδάτωση, λήθαργο ή κατάθλιψη, αυξημένη δίψα, το αίμα στον εμετό ή κόπρανα, και κοιλιακό άλγος. Οξεία γαστρίτιδα είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και μικρής (λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες) διάρκειας. Η αιτία τις περισσότερες φορές δεν γίνεται γνωστή, δεδομένου ότι τα κλινικά συμπτώματα συνήθως υποχωρούν πριν από τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Τι προκαλεί γαστρίτιδα; Οξεία γαστρίτιδα εμφανίζεται συχνά στο σκύλο. Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε «διατροφικές εκτροπές " που σημαίνει την κατάποση χαλασμένων ωμών τροφίμων, μη-διατροφικά είδη, όπως τα σκουπίδια, ξένα σώματα φυτά, η έκθεση σε τοξίνες, ακατάλληλη πρόσληψη τροφίμων, όπως αποφάγια ή τα περισσεύματα, ή να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων ( υπερφαγία ). Με οξεία γαστρίτιδα, τα περισσότερα σκυλιά ανακάμπτουν σε μία έως τρεις ημέρες με υποστηρικτική θεραπεία. Η πρόγνωση είναι συνήθως καλή, ακόμη και αν η κύρια αιτία δεν προσδιορίζεται.
Μερικές από τις κοινές αιτίες ή καταστάσεις που σχετίζονται με γαστρίτιδα σε σκύλους περιλαμβάνουν: Αντιβιοτικά , υπερφαγία, αντιφλεγμονώδη,παγκρεατίτιδα, νεοπλασίες, βακτηριακές λοιμώξεις, βαρέα μέταλλα, δηλητηρίαση από δηλητηριώδη φυτά, χημικά ερεθιστικά, πυόμητρα ,Χημειοθεραπεία, ανεπάρκεια επινεφριδίων (νόσος του Addison), τα κορτικοστεροειδή, γαστρίτιδα από αλλοιωμένα τρόφιμα, η διαβητική κετοξέωση,φλεγμονώδης νόσο του εντέρου, τοξίνες, ουραιμία, παράσιτα, ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργία, μυκητιασικές τοξίνες.
Πώς γίνεται η διάγνωση γαστρίτιδας;Εξετάσεις για τη γαστρίτιδα μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, ούρων, ακτινογραφίες κοιλίας, υπερηχογράφημα κοιλιακής χώρας και ενδοσκόπηση.
Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρίτιδα;Η θεραπεία βασίζεται στην αντιμετώπιση συγκεκριμένης αιτίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που υποχωρούν χωρίς ιατρική παρέμβαση.
Μερικές συμβουλές για την οξεία γαστρίτιδα:
Στέρηση τροφής για 24 έως 48 ώρες. Μικρές ποσότητες νερού συχνά κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών. Αν δεν μπορεί να συγκρατήσει υγρά από το στόμα χωρίς να προκληθεί εμετός, ζητήστε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα. Αν ο εμετός σταματήσει για 24 ώρες, δίνουμε μια μικρή ποσότητα εύπεπτης και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφής. Συνεχίστε τη σίτιση με μικρά γεύματα δίνετε συχνά συνήθως περίπου ½ της κανονικής ημερήσιας ποσότητας των τροφίμων, διαιρούμενο σε 4-6 γεύματα. Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα των τροφίμων κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο έως τριών ημερών. Αν επαναληφθεί έμετος, ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας.
Ποια είναι η πρόγνωση για τη γαστρίτιδα; Η πρόγνωση είναι καλή για τις περιπτώσεις της οξείας γαστρίτιδας. Για χρόνια γαστρίτιδα, η πρόγνωση είναι με βάση την ακριβή υποκείμενη αιτία.
ΠΕΤΡΟΣ Σ. ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
|